Jag hade förmånen att under två intensiva kongressdagar ta del av de norska sjuksköterskedagarna i Gardermoen, något som jag vill dela med mej av men hur?
Hur beskriva den otroliga stämningen och stoltheten i att vara sjukskötare som genomsyrade dagarna? Visst, fina föreläsare, fina utrymmen, fina arrangemang och en logistik och teknik som fungerade klanderfritt…men hur förmedla känslan av samhörigheten och glädjen över att vara sjukskötare som fanns i varje föreläsningssession?
Temat för årets dagar var ny tid – ny roll, innovasjonkraft i sykepleie – hur bör vi ändra på oss, hur kan/ska framtidens vård se ut, nyttjande av teknologi i vården, undervisningen – hurdan kompetens ska den ge i framtiden? Kompetens som syns i vården, inte bara i kansliet.
Pengarna tar slut – vart sätter vi pengarna som finns? Vi blir allt äldre, färre på jobb… scenarion vi hört en tid redan.
Under öppningssessionen hade vi förmånen att lyssna till Judith Shamian, President of the International Council of Nursing, ICN – The Power of Nursing. Hon satte tonen på dagarna – vilken makt vi har och vilken roll vi sjukskötare spelar i världen! ”No health without workforce. No workforce without nurses and midwifes!” Hon fick stående ovationer efter sitt anförande. Go nurses go!
Ehealth – vad kan vi göra med all data, information som finns ute i cyberrymden? Är roboten ett tillskott eller blir patienten utan den mänskliga kontakten? Teknologin kan ge hjälpmedel för kommunikation mellan patienter och vårdare, mellan vårdare och övriga i vårdteamet. Teknologin = hjälpmedel, inte det som styr vården. Tex en patient med utslag – hemsjukvården konsulterar läkaren med ett foto av utslaget via telefonen. Patienten behöver inte tas till läkaren, teknologin skötte jobbet.
Patienterna är mera pålästa, kan kräva och vet hur de vill ha det. Vad händer när patienten har diagnosen klar då de kontaktar oss? Det innebär att sjukskötarens roll, för att inte säga läkarens roll, förändras. Ändrar vi oss inte är det ute med oss!
Ett inlägg handlade om att göra en systematisk klinisk utvärdering av patientens hälsotillstånd, neurologisk bedömning och synundersökning, som ”AKS”, med hjälp av ett glas vin tillsammans med patienten. Kan patienten greppa glaset? Ser hen glaset? Kan hen föra glaset till munnen? Sväljningen? Smak- och luktsinne? Kan patienten beskriva smaken, färgen, lukten på vinet? Hur kommunicerar patienten?
En idé blir en innovation först då den finns i verkligheten. Ideér skjuts ner, vi har gjort det förr…man måste ge tid för laboratoriefasen då man testar och fel och missar får förekomma, utan att någon människa tar skada.
Under dagarna var en posterutställning till påseende och flera andra utställare fanns på plats, allt från de norska sjukskötarförbundets ”butik” med keepcups, fleecetröjor, lunchboxar till olika arbetsgivare, skolor som erbjöd sina tjänster.
Flera föredrag berörde värdig äldreomsorg, vilka är kraven på kvalitet i vården? Ett berörande inlägg (till tårar) gällande äldreomsorgen hölls av Trine Jaksland Graff, sjukskötare och bloggare som under sin sjukledighet funderade på vad hon skulle göra under dagarna hon var hemma. Hon började blogga om sitt jobb, jobbet inom äldrevården och tog upp saker hon upplevt ingen vill ta till tals eller befatta sig med. Snabbt fick hon många följare, människor började kontakta henne om olägenheter de stött på, både anhöriga och vårdpersonal inom äldreomsorgen. Trine administrerar facebooksidan Verdig eldreomsorg (med över 68 000 gillare). Hennes inlägg finns på http://trijaks-graff.blogspot.fi/2016/09/tanker-om-ansvar-og-innflytelse-og.html?spref=fb. Vilken sjukskötare, vilken människa. Vi stod tårögda och applåderade åt henne – power of nursing i allra högsta grad!
Anne, verksamhetskoordinator, SFF