Jag heter Johanna Schultz och är 28 år gammal. Jag befinner mig i Moshi (Tanzania) för tredje gången och har nu påbörjat ett nytt intressant projekt. Jag är precis i starten och håller på att lär mig mer om organisationen NAFGEM (Network against Female Genital Mutilation) och jag tänkte skriva en kort presentation om den.
NAFGEM grundades 1999. Det är en obunden organisation där den enskilda individen, grupper, institutioner och andra icke-statliga organisationer arbetar för att stoppa kvinnlig könsstympning i Tanzania, samt andra skadliga metoder som utövas på grund av tradition. Man fokuserar huvudsakligen på samhällen där ingreppen fortfarande utövas och man vill skapa medvetenhet om konsekvenserna av kvinnlig könsstympning genom workshops, seminarium och kampanjer. NAFGEM uppmuntrar främst kvinnor och unga flickor att föra kampen mot att stoppa utövandet åt rätt håll.
Det finns för tillfället tre skyddshem / dagcenter för flickor som har flytt sina hem för att undvika tvångsgiftermål / könsstympning i tidig ålder. På centren är målet att erbjuda trygghet och samtidigt utbilda och lära flickorna viktiga livsfärdigheter.
Jag kommer att vistas på ett av dessa center under min tid i Tanzania. Förra veckan ägnades åt att försöka lära känna flickorna, som för tillfället är ett tiotal men fler är påväg. Flickorna är allt från 7 till 26 år gamla. Veckan har gått åt till att försöka lära känna varandra men vi har även hunnit med en del utbildning, bland annat menstruation och hygien. Jag och min svenska kollega köpte en bunt kalendrar där flickorna nu har i uppgift att fylla i vilka dagar menstruationen startar samt hur många dagar den varar för att få en bättre koll på sin menstruationscykel men även för att förstå varför man mår som man mår pga. hormoner.
Häromdagen lärde flickorna mig och min kollega att pärla. Resultatet kan antingen bli armband eller emblem som sys fast på en väska som är handgjorda av flickorna på centret. De fyra fönstren som syns på emblemet representerar kampen emot kvinnlig könsstympning, barngiftemål, tidig graviditet samt främjande av utbildning för flickor.
I nästa inlägg kommer jag berätta om de olika formerna av könsstympning! Ha det bra till dess.
Johanna