Check – call 112 – push

Sista årets sjukskötarstuderande i Vasa har vecka 37 deltagit i HLR-projektet (hjärt-lung räddning) i samarbete med YH Novia och Österbottens välfärdsområde. HLR-projektet startades 2016.

Under veckan har studerande dels fått lyssna på föreläsningar om hjärt- och lungräddning av läkare Raku Hautamäki samt övat och simulerat hjärt- och lungräddning tillsammans med honom. Veckan avslutades med att studerande åkte ut till flera olika platser inom Österbottens välfärdsområde, så som hälsovårdscentraler, boenden och avdelningar, men även allmänna platser, och undervisade personal och övriga intresserade i hjärt- och lungräddning. Det var många som deltog på undervisningsdagen 12.9 i hjärt- och lungräddningen.

Föreläsningen som Raku höll för oss studerande var teoretisk men även praktisk. Han berättade om HLR och tog exempel från arbetslivet, sedan fick studerande själva öva för att förbereda sig till följande dag då vi hade simulering. När vi simulerade indelades vi i grupper varav alla hade olika roller. Simulationen gick till på så sätt att någon kommer in i ett patientrum och upptäcker en livlös patienten, startar hjärtkompressioner och kallar på hjälp. Därefter cirkulerade ca. tre stycken med kompressioner och inblåsningar, en person skötte defibrillatorn och den sista ansvarade för medicineringen.

Syftet med HLR-träning är att kunna återuppliva en person och veta vilka saker som är viktigast samt kunna fokusera på de. För att hjärt- och lungräddning ska vara lyckad är det viktigt att man börjar tidigt, har minimala pauser, rätt ventilationsteknik och rätta kompressioner samt att man ger den första elchocken från defibrillator så snabbt som möjligt. Kompressionerna ska ges i mitten av bröstet i snabb takt, ungefär 100–120 per minut och 5–6cm djupt. Vid HLR ger man hjärtat en chans att starta på nytt samt minskar riskerna för hjärnskador.

Man känner igen ett hjärtstillestånd genom att kontrollera andning och om personen reagerar på tilltal. Om personen inte vaknar bör man tillkalla hjälp och kontrollera andningen direkt, frigöra luftvägarna genom att lyfta hakan uppåt och påbörja kompressioner om personen inte andas. Kompressionerna ska vara cykliska och efter varje kompression ska trycket släppas utan att tappa kontakten mellan händer och bröstkorg. Kompressionernas antal är 30 och ventilationen två. När defibrillatorn analyserar hjärtrytmen och ger elchocken får patienten inte röras och kompressioner påbörjas omedelbart efter elchocken.

HLR kan avslutas när patienten rör sig, öppnar ögonen eller andas normalt. Om patienten har ett DNR-beslut, det vill säga “Do Not Resusicate”, får HLR inte påbörjas. Om patienten är på sjukhus eller avdelning ges även läkemedel, såsom adrenalin vid asystole och Amiodarone® vid ventrikelflimmer.

Check, call 112, push.

Felicia Nylind, Lina Wahlroos och Johanna Åkers