Ledare VIF 3/2024

Käraste medlem,

Sommaren går mot sitt slut, men än får vi njuta av sol och hav. Jag hoppas att du har tankat D-vitamin och energi inför den kommande hösten och vintern. Med höstens mörka kvällar kommer aktiviteter och samvaro. Regionalföreningarna erbjuder avkopplande program och kollegialt nätverkande.

Styrelsernas representanter, fullmäktige, sekretariatet och föreningens styrelse samlas i slutet av oktober för strategisk planering av kommande verksamhet. Vi vill att SFF, fortsättningsvis, ska vara attraktiv för sjukskötarna, för nuvarande och kommande medlemmar. Under planeringsdagarna ska vi tillsammans vända ut och in på föreningens syfte och fundera på vad vi kan göra bättre, eventuellt på andra sätt än de nuvarande. Hur kan vi bli bättre på att välkomna sjukskötare med andra modersmål än svenska? Vi har allt fler kolleger som gärna vill förbättra sin svenska och få möjlighet att prata svenska.

Det finns en hel del orosmoln på hösthimlen. Välfärdsområdenas svaga ekonomiska situation har medfört hårda sparåtgärder, indragning av hälsovårdstationer, nedsatt dygnet runt jourverksamhet, hot om stängning av sjukhus och inte minns HUS varning om nästan 1000 personers uppsägningar.  Det är en mycket tung tid för alla, både för de som drabbas och för de som blir kvar. Samtidigt har mängden av så kallade inhyrda läkare och deras löner eskalerat okontrollerat. Den offentliga sjukvården är tyvärr sjuk i Finland.

Det är inte mycket SFF kan göra för att bota den. Det som vi kan göra är att stöda våra medlemmars välbefinnande i arbetslivet genom att erbjuda avkopplande aktiviteter och värdefull samvaro på fritiden. Vi har möjlighet att bevilja stipendier för att bidra till utveckling och forskning inom vården.

Nu kan du läsa vad kollegerna håller på med i Vård i Fokus, var du än befinner dig, på din telefon eller på pekplatta!

Vi har möjlighet att bidra till unikt internationellt nätverkande då ICN:s kongress år 2025 ordnas i Helsingfors. Kom ihåg att anmäla dig före 31.1.2025 då early bird anmälningstiden tar slut!

Käraste medlem, jag önskar dig styrka och mod inför stundande tider. Fokusera på allt som är bra, vi bor i ett tryggt land med skönt klimat.

Annika von Schantz
Ordförande